Trpíte nedostatkom železa? Doplňte si ho

Tento stopový prvok je taktiež je súčasťou proteínu, ktorý vytvára zásoby kyslíka pre naše svaly. Podporuje správnu činnosť srdcového svalu, kostrových svalov, podieľa sa na tvorbe bielkovín. Vstrebáva sa v tenkom čreve, konkrétne v jeho sliznici. Následne sa ukladá do zásob a keď ho náš organizmus potrebuje, začne ho využívať pre svoje potreby. V prípade jeho nedostatku si telo odoberá 50 % vytvorených zásob tohto minerálu. Ale ak disponuje jeho dostatkom, postačí mu približne 20 % jeho rezerv. Do kostnej drene pomáha železo prenášať proteín. vzorka krviTýmto spôsobom satvoria červené krvinky. Keď dôjde k zníženiu hladiny hemoglobínu, vzniká stav, ktorý označujeme ako anémia. Môže byť vrodená alebo získaná. Jej typickými prejavmi sú únava, slabosť, malátnosť, búšenie srdca, ale i časté migrény a znížená fyzická i duševná výkonnosť. Prítomnosť anémie sa zisťuje pomocou vzorky odobratej krvi, z ktorej sa dá určiť počet, veľkosť i objem červených krviniek a taktiež hodnota krvného farbiva.
Kedy sa prejavuje anémia z nedostatku železa
Veľmi často sa s ňou stretávame u žien v období tehotenstva, u detí počas dojčenia i dospievania, pri gynekologických stratách, pri nedostatku vitamínov B 9 a B 12, zníženej funkcii štítnej žľazy a po operačných zákrokoch. Okrem toho môže byť sprievodným znakom iných ochorení ako je zápal tráviaceho traktu, alergia na bielkovinu kravského mlieka intolerancia mliečneho cukru, ale aj lepku. Vtedy je výstelka čreva poškodená a vstrebávanie nevyhnutných živín je znížené. Nové výskumy poukazujú na spojitosť anémie s chronickými chorobami obličiek, dýchacieho ústrojenstva, cukrovkou, nadváhou i rôznymi infekciami.teľacie mäso so zeleninou
Ako si doplníte železo?
Konzumujte predovšetkým pestrú stravu s jeho bohatým obsahom. V hojnom množstve ho nájdete v červenom mäse, hlavne v mladom teľacom, vnútornostiach, hrachu, šošovici, malinách, hrozne, banánoch, figách i zelenej listovej zelenine. Obsahuje ho však aj ovsená, sójová i ražná múka. Doprajte si mäso z rýb, orechy, kokos i mak a do jedál pridávajte vňať z petržlenu či zeleru, čím si zabezpečíte prísun tohto dôležitého stopového minerálu. Zvýšeným príjmom vitamínu C jeho vstrebávanie navyše podporíte. Ak je to potrebné, môžete tiež siahnuť po kvalitných výživových doplnkoch.

You May Also Like

More From Author