Bojujte s pocitom osamelosti

Napriek tomu, alebo možno práve preto, že môžeme byť vďaka internetu a sociálnych sieťam neustále v kontakte s celým svetom, stále viac ľudí pociťuje osamelosť. Nejde ani tak o to koľko ľudí máme vo svojom okolí, ale o pevnosť a kvalitu medziľudských vzťahov. A práve sociálne siete túto kvalitu neustále znižujú. Málokto s nás sa môže pochváliť priateľstvom na celý život a rastie aj počet rozvodov. To všetko má vplyv na našu psychiku a duševné ochorenia sa stávajú také bežné ako chrípka.Žena, biela miestnosť.jpg
Zlý psychická stav spôsobuje mnohé fyzické ochorenia a často vedie k pokusom o samovraždu. V prípade, že nájdete naozaj blízkeho človeka, s ktorým si rozumiete a napĺňa vás, môže sa váš pocit osamotenia razom vytratiť. Áno, aj jedna jediná osoba vie vyliečiť vašu dušu. Viac náchylní na pocit samoty sú muži. Je to spôsobené tým, že nevedia svoje pocity a emócie vyjadriť tak ako ženy. Zlé pocity nám môže pomôcť prekonať rozhovor s psychológom a nadväzovanie nových vzťahov.
Nikdy sa nenechajte pocitom osamelosti úplne opantať. Bojujte s ním. V prvom rade si skúste nájsť nové koníčky alebo sa stretávajte s inou skupinou ľudí ako doteraz. Váš pocit osamelosti mohol vzniknúť práve preto, že ste sa stretávali s pre vás nevhodnými ľuďmi. Platí pravidlo, že ak pomôžeme inému, pomôžeme aj sami sebe. Nie je preto zlým nápadom sa začať venovať dobrovoľníctvu a pomáhať druhým ľuďom. Pomoc iným vo vás vzbudí pocit potrebnosti.Chalana, suché listy, kamenná stena.jpg
Niekedy vinou zaneprázdnenosti a rýchlemu životnému tempu, zabudneme na svoju minulosť. Nie je na škodu sa občas do minulosti vrátiť a skúsiť kontaktovať napríklad kamaráta z detstva, či bývalú susedku. Naopak neodporúčame vyhľadávať staré partnerské vzťahy, ktoré by mohli vašu depresiu prehĺbiť.
Neškatuľkujte sa a snažte sa zmeniť svoje zmýšľanie a život. Buďte otvorení všetkému novému. Skúste cestovať, navštevovať kurzy alebo začať športovať. Práve šport výrazne zlepšuje náladu vďaka vyplaveným endorfínom. Navyše ak zvolíte druh športu, pri ktorom sa budete stretávať s novými ľuďmi, ste za vodou. Spoločný koníček a spoločne strávený čas vám do života prinesie tých správnych ľudí.

You May Also Like

More From Author