Domáca čili omáčka ktorou ohúrite každú návštevu

Problémom väčšiny kupovaných čili omáčok je to, že obsahujú glutaman sodný a navyše konzervačné látky. Asi najviac používanou je benzoan sodný. Len pre zaujímavosť, táto látka bola pôvodne používaná na výrobu zmesi do ostrekovačov. Na ich výrobu pritom potrebujete len čili, cesnak, paradajky a jednu sladkú papriku.

rajčata

  • Základom sú čerstvé čili papričky. Ich výber je len na vás. Vo všeobecnosti chutia omáčky lepšie s tými červenými, oranžovými a poprípade žltými druhmi. Zelené čili má totiž svoju charakteristickú chuť, ktorá je akoby viac dráždivá na jazyku a v hrdle. Konkrétnu odrodu si vyberajte aj podľa toho, ako veľmi štipľavý má byť výsledný produkt.

  • Cesnak použiť môžete, nie je to však nevyhnutné. Omáčke dodá príjemnú cesnakovú arómu, avšak na štipľavosti nepridá ani neuberie.

  • Druhou základnou surovinou sú paradajky. je úplne jedno aké použijete. Najlepšie sú tie, ktoré ste zabudli v chladničke a zmäkli. Obsahujú totiž najviac šťavy, ktorú budete potrebovať. Dajte si však pozor, aby neboli plesnivé, alebo nahnité. To by mohlo celú omáčku pokaziť. Pre lepšiu chuť použite aj jednu veľkú, červenú sladkú papriku.

  • Na dochutenie budete potrebovať soľ, čierne korenie a kvapku oleja. V tomto prípade použite obyčajný slnečnicový a nie olivový olej. ten má totiž príliš špecifickú chuť. Ak chcete, aby mala omáčka rovnakú konzistenciu ako tá z obchodu, pripravte si ešte zemiakový, alebo kukuričný škrob.

papriky

Samotný postup výroby je veľmi jednoduchý. Do hrnca vložte celé paradajky a nechajte ich variť. Ak obsahujú málo šťavy, podlejte ich troškou vody. Prihoďte k nim papriku narezanú na hrubo, pokojne aj s hlúbikom. Ak budú všetky suroviny dostatočne mäkké, pridajte k nim narezané čili, čierne korenie, kvapku oleja a štipku soli. Konkrétne pomery musíte odhadnúť podľa toho, ako pálivá má omáčka byť.

Všetko nechajte zovrieť a následne asi dvadsať minút povariť. Zmes nakoniec rozmixujte a prepasírujte cez jemné sitko. Tak sa zbavíte semienok a šupiek. Ak chcete dosiahnuť typickú mazľavú konzistenciu, na zahustenie použite škrob.
Omáčku môžete odložiť do chladničky, kde vám vydrží pokojne i mesiac. Druhou možnosťou je jej sterilizovanie. Takto si na nej pochutnáte aj o rok.

You May Also Like

More From Author